Bronnen

De illustratie op mijn homepage komt uit het boek: Metamorphosis insectorum surinamensium van Maria Sibylla Merian(1647-1717). Zij was een Duitse kunstenares en entomologe die planten en insecten bestudeerde en daar gedetailleerde tekeningen van vervaardigde. Sibylla is rond 1700 naar Suriname is geëmigreerd waar ze de ontwikkeling van pop naar vlinder in prachtige illustraties heeft vastgelegd. “De gevoelig getekende, zorgvuldig gekleurde en kunstig samengestelde platen worden nog altijd beschouwd als grafische meesterwerken, en de eerste drukken zijn bibliofiele schatten”. (Wikipedia)

Een ander boek, een bijzonder naslagwerk, is: Cabinet of Natural Curioseties oftewel: Naaukeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur van de Amsterdamse apotheker, zoöloog, auteur, verzamelaar en eigenaar van een naturalienkabinet. Albertus Seba. Hij leefde van 1665 tot 1736 en heeft dit indrukwekkende prenten en grafisch werk nagelaten.

“Een expressie van symmetrie en uniformiteit, zoals in de natuur aangetroffen” is een tegeltjeswijsheid die als een rode draad door mijn werk loopt en deze boeken zijn voor mij dan ook een bijzonder naslagwerk.